Oorzaak

Chronische pijn heeft geen duidelijke oorzaak. Dat de pijn aanhoudt heeft waarschijnlijk te maken met hoe uw lichaam, uw gedachten en uw omgeving op de pijn reageren. We noemen dit lichamelijke, psychische en sociale factoren. Deze factoren hebben invloed op hoe u de pijn ervaart en hoe u ermee omgaat.
 

Hoe reageert uw lichaam op de pijn?

Wanneer u lang pijn heeft (bijvoorbeeld door een wond of ontsteking), dan kunnen uw zenuwen extra gevoelig worden. De zenuwen sturen dan extra veel pijnprikkels naar uw hersenen. De pijn die u ervaart wordt daardoor heviger, duurt langer of breidt zich uit. Zelfs aanraken of bewegen kan dan al pijn doen.

Soms blijven uw zenuwen overgevoelig, ook al is er geen duidelijke oorzaak meer voor de pijn. De zenuwen blijven pijnprikkels naar uw hersenen sturen, ook al is de oorzaak (bijvoorbeeld een wond of een ontsteking) behandeld en genezen. Dat verklaart waarom de pijn soms erger is of langer aanhoudt dan verwacht.
 

Welke gedachten en gevoelens heeft u bij de pijn?

Wat u denkt en voelt heeft invloed op hoe u de pijn ervaart en hoe u ermee omgaat.

Als u denkt dat de pijn schadelijk is of op een ernstige ziekte wijst, dan kunt u daar onzeker, angstig en somber van worden. Het kan zijn dat u daardoor bepaalde activiteiten en werkzaamheden gaat vermijden.

Angst, onrust, spanning, onzekerheid, eenzaamheid, somberheid en verveling kunnen de pijn verergeren en in stand houden.

Doemdenken, piekeren, eindeloos zorgen maken en een gevoel van hulpeloosheid kunnen de pijn verergeren en in stand houden.
 

Hoe reageert uw omgeving op de pijn?

Als mensen in uw omgeving erg bezorgd zijn, kan dat uw eigen angst en pijn versterken.

Soms gaat uw omgeving voor u zorgen en hoeft u zelf minder te doen. Dat kan prettig zijn, maar soms houdt het u tegen zelf activiteiten op te pakken.

Aandacht, erkenning, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning, veiligheid en vertrouwen kunnen de pijn verminderen. Hierdoor lukt het vaak weer beter om zelf activiteiten op te pakken.

Bron: www.thuisarts.nl
 

Zelf aan de slag met chronische pijn

Met de gratis online cursus van Retrain Pain leert u hoe pijn eigenlijk werkt in ons lichaam en hoe het zit met chronische pijn. Er zijn ook modules over medicijngebruik en over slapen. De cursus wordt aangeboden in verschillende talen.
 

Filmpjes over chronische pijn
 

Transcare

Onze collega's van Transcare in Groningen maakten dit inzichtelijke filmpje over Chronische pijn
 

 

Hoe werkt pijn in je brein?

 

Wat is sensitisatie?

 

Hoe wordt pijn, chronische pijn?

 

Wilt u meer lezen over chronische pijn?

Op de website Thuisarts vindt u nog veel meer informatie over chronische pijn.

Daarnaast raadt het RPZ de volgende boeken over chronische pijn aan: